Beste Cenotes i Tulum

Mange legger merke til Tulum på grunn av de vakre strendene og de beryktede Maya-ruinene i Tulum. Derfor finner de fleste det overraskende at denne vakre, tilbakelente byen huser noen av de beste cenotene i Mexico og verden.

Det er mange vakre cenoter i og rundt Tulum du kan utforske, og mange er innen gangavstand. Derfor, hvis du besøker Tulum, er du inne for en godbit med en håndfull vakre cenoter.

Denne artikkelen vil dekke de ti beste cenotene i Tulum og generell informasjon om hver. Vi vil også svare på noen av de ofte stilte spørsmålene om cenoter for å gi deg en bedre idé før du besøker denne byens skatter.

La oss komme i gang!

Cenotes i Tulum

Hva er en cenote?

Cenoter er naturlige dypvannsbrønner matet av elvestrømmer og regnfiltrering fra dypt inne i jorden. Av denne grunn kan du føle friskheten mens du svømmer i ett. I tillegg har vannet i cenotes gjennomsnittlig en maksimal temperatur på 75 ° F, noe som gjør det til et ideelt badested om sommeren.

Cenoter er vanlige i Mexico, og begrepet oversettes til synkehull. Navnet kom fra mayaene, som døpte dem med ordet Dz’onot, som betyr «hule med vann, hvorfra deres nåværende navn cenotes er avledet.

Hvor mange cenoter er det i Tulum Mexico?

Cenoter er vanlige i Mexico, spesielt på hele Yucatan-halvøya. Mens området huser mer enn 6000 cenoter, huser Tulum rundt 226 av dem alene. Som sådan ville du aldri gå tom for Cenotes å besøke.

Hvis cenoter er hovedgrunnen til at du er interessert i å besøke Tulum, lurer du kanskje på hvordan du kommer deg til stedet. I så fall har vi en artikkel om Tulums beliggenhet for å veilede deg.

De 10 beste cenotene i Tulum som du må besøke

Siden du sannsynligvis har begrenset tid til å besøke hundrevis av cenotes i Tulum, lurer du kanskje på hvilke som er de beste, de du ikke bør gå glipp av når du er i byen. Av denne grunn avrundet vi det beste for deg som din cenotes-guide.

El Gran Cenote

El Gran Cenote Tulum

Det er mange cenoter å utforske i Tulum, Mexico, men El Gran Cenote er en av de beste. Det er grotter og huler rundt den åpne cenoten.

En utflukt til denne cenoten er best å ta ved dykking. Nettstedet tilbyr to dykkesteder som ofte besøkes av snorklere, dykkere og til og med havskilpadder.

Foruten å være godt beskyttet, er økosystemet rundt denne underjordiske cenoten godt bevart.

Vekterne for cenote-økosystemet krever at hver turist vasker seg under dusjene på stedet før de går inn. I noen huler henger flaggermus fra strålende stalagmitter som henger fra takene.

Siden El Gran Cenote er en av de mest populære, blir det ofte folksomt. Derfor er det best å besøke det tidligere for å nyte cenoten med færre mennesker rundt.

Cenote Calavera

Cenote Calavera betyr «synkehull for hodeskalle» på engelsk. Den ligger midt i innsjøen og har tre svømmehull som ser ut som to øyne og en munn. Som sådan ligner den en hodeskalle.

Hvis du alltid er online, har du sannsynligvis sett denne på populære reisesider og sosiale medier. I tillegg viser utallige Instagram- og Pinterest-innlegg sin sving over synkehullet.

Når du hopper i bassengene fra stigen på siden av cenoten, stuper du 13 fot. Likevel, med all sin skjønnhet, er Cenote Calavera fortsatt et av Tulums må-se steder.

Cenote Carwash (Aktun Ha)

Cenote carwash, også kjent som Aktun Ha, er en type friluftscenote. Mange er nysgjerrige på hvorfor det kalles «bilvask», og det er ikke overraskende. Lokale taxisjåfører brukte den til å vaske bilene sine langs veien, derav navnet.

Denne cenoten er lett tilgjengelig. Likevel får den sjelden mange besøkende. Derfor vil du nyte å slappe av i det hvis du vil ha et sted med færre mennesker.

Totalt sett er denne cenoten et populært sted for snorklere og solbadere på jakt etter en mer avslappet ferie.

En ting som er verdt å merke seg er at det dannes alger på vannoverflaten om sommeren. Denne cenoten gjøres om til et oppvarmet basseng ved å fange solens varme.

Cenote Dos Ojos

Cenote Dos Ojos Tulum

Cenote Dos Ojos, som betyr «to øyne,» er en stor cenote med god plass å utforske. Men hvis jeg skal foreslå, er det best å besøke denne cenoten på ettermiddagen. I løpet av den tiden kan solen lyse opp vannet når den treffer hulens cenote.

Totalt sett er Cenote Dos Ojos kjent for snorkling. Her kan du se forskjellige fisker, skilpadder og imponerende stalaktitter og stalagmitter.

Cenoten har også store områder hvor du kan tørke deg. Det er også hengekøyer du kan bruke ved vannkanten.

Det er verdt et besøk, men det er en av de dyre cenotene å få tilgang til siden det koster rundt 200 pesos per person.

Cenote Zacil-Ha

Cenote Zacil-Ha er ikke på allfarvei, noe som betyr at det er mindre overfylt enn andre synkehull rundt Tulum sentrum. Det er et ideelt sted for de som vil ha færre mennesker rundt.

Denne cenoten ligger rett langs Cenote Carwash, og det tar bare 12 minutters kjøring hvis du starter fra Tulum Pueblo.

Med sin oppdagelse for bare 30 år siden, er Zacil Ha en av de nyeste cenotene på denne listen. Lokalbefolkningen oppdaget disse hulene bare for noen tiår siden, men de er eldgamle. Et unikt trekk ved Las Lágrimas hulekammer er tilstedeværelsen av dråpeformede stalaktitter.

Selv om denne cenoten ikke er bra for snorkling, veier den opp for det ved å ha en zipline som går gjennom den. Av denne grunn er det en cenote verdt å besøke hvis du elsker litt spenning under Tulum-turen.

Cenote Angelita

Cenote Angelita er kanskje ikke den mest attraktive cenoten når det gjelder utseende. Imidlertid ligger dens spennende skatter under.

Vannet i denne cenoten er rundt 196 fot dypt, noe som gjør den til en ideell cenote for dykkere. En av grunnene til at denne cenoten er så attraktiv er det særegne naturfenomenet som finner sted i den.

I denne cenoten er vanntettheten forskjellig på grunn av et haloklin-fenomen. På grunn av et slikt fenomen ser det ut til at cenoten har en undersjøisk elv som renner gjennom seg.

En annen merkelig ting med «elven» er dens egglignende faste lukt forårsaket av gassen, som noen dykkere hevder de kan lukte under vann.

Casa Cenote

Casa Cenote Tulum

Til tross for eksistensen av flere cenoter i Tulum, ser Casa Cenote ut til å skille seg ut på grunn av sitt unike utseende. Denne cenoten byr på klart turkis vann omgitt av frodige grønne trær og mangrover.

Det som gjør det ideelt for å besøke er at det ligger nær en strand, noe som betyr at du kan se begge uten å reise langt.

Her kan du ta en svømmetur eller nyte naturen mens du kjører kajakk eller paddleboard. Dessuten er det en familievennlig cenote siden den bare er 6 meter dyp.

Til slutt, snorkling er populært her, og tiltrekker dykkere til et undervanns hulesystem som fører direkte til havet.

Cenote Cristal

Cenote Cristal er en cenote med åpent ansikt som ligner et enormt svømmebasseng. Høye trær og busker omgir hele cenoten.

Det virker nesten som en naturlig svømmevennlig dam i en skog. Høye trær og busker omgir denne naturlige badedammen i skogen. Det krystallklare vannet gjør det til en mer attraktiv cenote for turister.

I denne cenoten er det tre plattformer med tau i vannet. Disse tauene gir et sted for slitne svømmere å henge på.

Det er trygt for hele familien å nyte cenoten siden plattformene er på forskjellige dyp. Du finner også en 12 fots plattform som lar dykkere hoppe inn i et krystallinsk basseng under etter å ha hoppet fra det.

Cenote Escondido ligger ved siden av cenoten, og turister kjøper ofte én billett for begge.

Escondido Cenote

Escondido Cenote betyr «gjemt», og det er en bokstavelig betydning siden denne cenoten er gjemt i sentrum av Quintana Roos jungel.

I denne cenoten kan turister stupe ned i vannet fra steiner ved hjelp av et tau. De kan også svinge seg til de iskalde bassengene eller til og med prøve å fiske i de skjulte bassengene.

Som de fleste cenotes er Escondido et favorittsted for dykkere. Både eksperter og nybegynnere kan nyte denne cenoten med sine 66 fot dype fjellformasjoner under vannet.

Kaan Luum-lagunen

Kaan Luum Lagoon tulum

Kaan Luum Lagoon er en cenote som ligger i nærheten av Tulum Pueblo. Størrelsen på cenoten gjør at den ser mer ut som en innsjø enn en cenote. Men siden turister eller folkemengder sjelden besøker denne cenoten, elsker lokalbefolkningen den og besøker den ofte.

Det ser ut som et øye på grunn av kontrasten mellom det lyse og mørkeblå vannet. En lyseblå ring indikerer grunt vann, ideelt for å slappe av og flyte.

Det er forbudt for noen å gå inn i det mørke synkehullet under oppsyn av cenotens ansatte. I tillegg er det plassert et nett midt i bassenget for å beskytte svømmerne.

Er Cenotes i Tulum gratis?

De fleste cenotene i Tulum krever en inngangsbillett på rundt 80 til 150 pesos. Cenotene har guider for å se deg gjennom besøket, og de har ofte skap for å holde verdisakene dine trygge.

Videre har disse cenotene toaletter og snackbarer i tilfelle du trenger en rask matbit eller finner et komfortabelt rom.

Hvordan besøke Cenotes i Tulum?

Det er flere måter å besøke og sjekke ut cenotene i Tulum. De praktiske måtene er å leie en bil, kjøre taxi, leie en sykkel (hvis du bare vil besøke nærliggende cenotes), eller bli med på en cenote-tur.

Leie en bil

Car rental

Leiebil er praktisk hvis du vil sjekke ut cenotene i Tulum på egen hånd. Det gir deg fleksibiliteten til å nyte én cenote om gangen uten hastverk.

Ta en taxi

På den annen side kan du kjøre en taxi som kan ta deg fra en cenote til en annen. En ting å merke seg er imidlertid at taxisjåfører i Tulum er beryktet for å kreve for høye priser.

Som sådan vil du kanskje vite mer om prisen på drosjer i Tulum for å finne ut hvilken pris som er rimelig. Når du vet den rimelige prisen, er det best å forhandle med sjåføren først for å unngå for høye taxipriser.

Lei en sykkel

Til slutt kan du leie en sykkel hvis du er klar for det. Siden de fleste cenotes er i nærheten av Tulum Pueblo, kan noen få minutters sykkeltur la deg nå noen cenotes.

Bli med på en cenote-tur

Mens du kan besøke cenotes på egen hånd, kan du også bli med på en tur som tar deg til flere cenotes i Tulum. Dette alternativet er ideelt hvis du har begrenset tid i Tulum og du vil få mest mulig ut av det ved å besøke flere cenoter samtidig.

Hva du bør ta med når du besøker Tulum Cenotes

Mens du besøker cenotes, trenger du et par ting å ta med. Noen er nødvendige, mens andre vil gjøre turen mer praktisk.

Penger

Lots of money in wallet

Som de fleste etablissementer i Tulum, har ikke cenotene kortmaskiner. Så du bør regne med at du må betale med kontanter, fra inngangen til snacks og andre varer du vil kjøpe.

Sørg også for at kontantene dine er i lokal valuta. Hvis du ikke vet hvor du finner lokal valuta, kan du sjekke ut denne artikkelen: Beste steder å veksle penger i Tulum – med lokasjoner.

Håndklær

De fleste cenotene i Tulum tilbyr håndklær til leie. Men hvis du vil spare penger, er det best å ta med egne. Det er også mer tilgjengelig, spesielt hvis du besøker flere cenoter.

Solkrem og myggmiddel

Myggspray

En annen ting vi anbefaler å ta med er solkrem og myggmiddel av noe slag. Siden du vil svømme i cenoter, vil mesteparten av tiden din være under solens varme. Som sådan trenger du litt solkrem for å beskytte deg mot solbrenthet.

En annen ting er at cenoter ligger blant trær og jungler, så det kan være noen mygg som lurer rundt. Mygg er en av bekymringene når du besøker denne byen, og hvis du vil lære mer, kan du lese artikkelen vår: Er det mygg i Tulum?

Uansett, det siste du vil er å bli bitt av slike insekter. Derfor foreslår vi at du tar med deg myggmiddel.

Action kamera

Det pittoreske landskapet som tilbys av cenotes ville være bortkastet hvis du ikke kunne ta bilder. Men siden cenoter innebærer mye hopping og snorkling i vannet, anbefaler vi å ta med et vanntett kamera.

Med dette i tankene vil det ideelle kameraet være et actionkamera som et GoPro, DJI eller Insta360 actionkamera. Disse kameraene kan ta vidvinkelbilder, noe som betyr at du kan ta et bilde av hele cenoten, selv på en liten eller trang plass.

Konklusjon

Tulum er hjemsted for flere fantastiske turistmål, men et av høydepunktene er cenotene det tilbyr. Generelt kan du nyte hundrevis av cenotes i Tulum, men noen få skiller seg ut. Slike cenoter er et must-besøk for enhver turist som besøker denne lille byen.

Med denne informasjonen kan du nyte Tulum med kunnskap om de beste cenotene og ha en idé om å forberede deg på dem. Resten av bekymringen er ment for at du skal nyte hver cenote. Så ta bilder, la øynene dine nyte disse naturlige underverkene, og nyt hvert av dem mens du er i gang.

Sjekk ut de siste artiklene om Mexico