Hvor gammel er Kanariøyene?

Kanariøyene har vært en av de beste feriedestinasjonene en god stund nå. Turister over hele verden er fortsatt uvitende om det meste av historien til Kanariøyene. Historien om Kanariøyene er kjekt å vite om hvis du noen gang tenker på å reise til regionen.

Vel, hvor gammel er Kanariøyene, og hva er historien til denne øygruppen? Om dette er noe du lurer på så er du på rett sted fordi det er det jeg er her for å fortelle deg.

Kanariøyenes vulkanske aktivitet startet for over 70 millioner år siden, men øyene dannet seg for rundt 20 millioner år siden. Noe som betyr at de har eksistert i en utrolig lang periode av jordens historie.

Det er mye mer ved Kanariøyenes historie enn det man ser. Denne artikkelen vil ta for seg Kanariøyene, deres geografi, historie, oppdagelser, vulkansk aktivitet og mye mer. Så spenn deg fast for en informativ tur. Så, uten å kaste bort mer tid, la oss komme i gang.

Hvor gammel er Kanariøyene?

Hva er Kanariøyene oppkalt etter?

Det første spørsmålet som dukker opp i hodet på folk når de blir spurt om Kanariøyene er, hvor har Kanariøyene fått navnet sitt fra? Er de oppkalt etter sangfuglene? Vel, nei det er ikke tilfelle. Til tross for den utbredte troen på at Kanariøyene er oppkalt etter de små sangfuglene som kalles kanarifugl, er det ikke sant, og faktisk er det motsatt – fuglene er oppkalt etter regionen.

Les mer om kanarifugler i denne artikkelen: Er det kanarifugler på Kanariøyene?

Det reiser spørsmålet, hva er så Kanariøyene oppkalt etter? Denne historien er ganske interessant. Det sies at Kanariøyene er oppkalt etter det latinske ordet Canini som betyr hunder.

Dette er fordi Kanariøyene var et naturlig habitat for munkesel som så ut som store havhunder. Øyene Fuerteventura og Lanzarote var de vanligste habitatene for munkesel på grunn av at de var i tettere nærhet til Atlanterhavet. Dette er den mest troende historien.

En annen grunn er imidlertid også ansett ganske høyt. Det sies at de innfødte på Kanariøyene som bodde der for tusenvis av år siden tilbad hunder. Dette kunne også ha ført til navnet på øygruppen, Kanariøyene.

Når ble Kanariøyene dannet?

Kanariøyenes struktur ble dannet i de dype delene av havet på grunn av vulkanutbrudd. Kanariøyene gjennomgikk også flere utviklingsstadier som gjorde øyene beboelige over en rekke millioner av år.

De sentrale Kanariøyene du ser bebodd av mennesker og turister var undersjøiske vulkaner på fjellet i Atlanterhavet som kom opp for millioner av år siden.

De vulkanske aktivitetene på Kanariøyene startet for over 70 millioner år siden. Likevel var det ikke før rundt 50 millioner år etter dette at de første Kanariøyene dukket opp på toppen av Atlanterhavet.

Hvilken er den eldste av Kanariøyene?

Den eldste Kanariøya er den kombinerte klyngen Fuerteventura og Lanzarote på Kanariøyene. Disse to øyene ble til for rundt 16-20 millioner år siden.

Etter utviklingen av disse øyene kom Gran Canaria, for over 14 millioner år siden. Deretter Tenerife, som ble til for over 11 millioner år siden, deretter La Gomera og La Palma, begge for henholdsvis over 9 og 1,5 millioner år siden. Og til slutt, den siste delen av Kanariøyene, La Hierro, dukket opp på toppen av havet for 1 million år siden.

Oppdagelsen av Kanariøyene

Til tross for at Kanariøyene hadde eksistert i mer enn 10 millioner år, var de helt ubeboelige i en stor del av historien.

Når ble Kanariøyene oppdaget?

Det var bare noen få tusen år siden folk bodde i dem. Disse habitatene ble kjent som Guanches. Guanchene var svært høye og robuste urfolk som hadde vært på Kanariøyene siden 1000 f.Kr.

Hvem oppdaget Kanariøyene?

Det sies at Guanches oppdaget Kanariøyenes skjærgård for over 3000 år siden og deretter formet den til beboelig. Dermed bodde de ganske lenge på Kanariøyene.

Genetikken deres var ganske lik berberfolket som bodde på det nordafrikanske fastlandet. Noen historikere tror til og med at de var de opprinnelige innbyggerne i Atlantis.

Gjennom århundrene besøkte arabere, portugisere og franskmenn og sjømenn dem for handel og forretninger. Under erobringen av det spanske folket på 1400-tallet ble disse øyene bebodd av det nå kjente kanariske folket.

Guanches-stammen brøt sakte sammen og delte seg i den generelle befolkningen. Imidlertid regnes deres tradisjoner, læresetninger og kultur fortsatt som arv hvis du ser på kulturen til Kanariøyene.

Kanariøyenes geografi

Kanariøyene er en stor spansk øygruppe med et areal på over 7 493 kvadratkilometer og en befolkning på over 2,207 millioner mennesker. Denne klyngen av øyer ligger midt i Atlanterhavet.

Les mer om størrelsen på noen av øyene: Hvor stor er Fuerteventura?, Hvor stor er Tenerife? og Hvor stor er Gran Canaria?

Har Kanariøyene noen gang tilhørt Afrika?

Overraskende nok, så er svaret nei. Kanariøyene ble ansett som en isolert klynge av øyer før de offisielt ble gitt til den spanske regjeringen i form av en traktat.
Imidlertid er Kanariøyene mye nærmere det afrikanske fastlandet enn til Spania. Fuerteventura er den nærmeste øya til Afrika, kun 100 kilometer unna kysten.

Hvorfor er Kanariøyene spanske?

Det spanske folket overtok Kanariøyene fra franskmennene og portugiserne på 1400-tallet, og på 1500-tallet hadde de kontroll over alle Kanariøyene for seg selv. Dette er grunnen til at Kanariøyene er spanske. De kan være langt unna Spania, men de er en del av Spanias spesielle territorier, hvor ethvert EU-medlem kan reise ganske raskt uten behov for visum.

Sjekk ut denne artikkelen: Er Kanariøyene med i EU?

Helt siden 15- og 1600-tallet har Kanariøyene blitt sett på som spanske. Valutaen på Kanariøyene er euro. Befolkningen på Kanariøyene er naturligvis veldig stolte av arven sin, det er noe som er verdt å huske neste gang du tar turen til Kanariøyene.

Vulkaner på Kanariøyene

Vulkaner er hovedårsaken bak eksistensen av Kanariøyene. Det er derfor vulkaner har spilt en viktig rolle i historien til Kanariøyene generelt. Så la oss snakke om vulkaner på Kanariøyene.

Hvor mange vulkaner er det på Kanariøyene?

Per i dag er det fire vulkaner på Kanariøyene. Disse vulkanene har hatt utbrudd mange ganger i løpet av årene. Her er navnene på vulkanene på Kanariøyene:

Cumbre Vieja - Teneguia
Cumbre Vieja – Teneguia
  • Cumbre Vieja
  • Mount Tiede
  • Teneguia
  • El Charco

Cumbre Vieja brøt nylig ut i 2021. Som et resultat ble mange bedrifter og hus rundt vulkanen evakuert i La Palma. Det resulterte til mye skader.

Vulkanutbrudd er alltid en stor bekymring, men de fleste utbruddene kan forutses. Så som turister trenger du ikke å bekymre deg for vulkanutbrudd.

Er alle Kanariøyene vulkanske?

Av de 7 sentrale Kanariøyene har de fleste av de vulkaner som enten er sovende eller som er aktive. Tenerife for eksempel er nabo til den sovende vulkanen Teide, med en høyde på 3718 meter.

Lanzarote har El Charco-vulkanen. La Palma er øya med den aktive Cumbre Vieja-vulkanen. The Volcanic Vent of Teneguia ligger også i La Palma-regionen.

Fuerteventura har Calderón Hondo-vulkanen, som er en av de mest tilgjengelige vulkanene på planeten. Så vi kan trygt si at vulkaner er en del av reiselivsopplevelsen på Kanariøyene.

Konklusjon

Historien til Kanariøyene er ganske bemerkelsesverdig. De vulkanske mønstrene, formasjonene og rollen i fremveksten av øyene og opprettelsen og vedlikeholdet av strukturen til øyene er fascinerende. Om du vet det meste om historien til Kanariøyene så vil det garantert kunne gi deg et forsprang på noen som ikke har kunnskap om øyene ved ditt neste besøk til Kanariøyenes fantastiske, avslappende turistmål. Hvis du planlegger en ferie til Kanariøyene, vil den kunne bli mer spennende om du vet en del bak historien til øygruppen.

Sjekk ut de siste artiklene om Spania