Hvorfor er vannet i Cancun så blått?

Har du noen gang lurt på hvorfor er vannet i Cancun så blått? Tror du på den vanlige misforståelsen om at vann får sin blå farge på grunn av sin refleksjon av solen? Dette er den mest antatte antagelsen folk har om hvorfor fargen er forskjellige nyanser av blått.

Vannet i Cancun er så blått fordi vannet absorberer farger i den røde delen av lysspekteret, der det etterlater farger i den blå delen av lysspekteret slik at vi kan se det. Vannet kan også få andre farger som rødt og grønt.

Hvis du var under inntrykk av at det blå er et resultat av refleksjon, fortsett å lese for å utforske de forskjellige faktiske årsakene til hvorfor vannet i Cancun er så blått.

Hvorfor er vannet i Cancun så blått

Hva gjør vannet i Cancun så blått?

Vann i sin opprinnelige form er klart. Den blå fargen på Cancun-vannet vises ikke fra refleksjon; det er på grunn av absorpsjonen av rødt lys. Vann kan absorbere noen nyanser av lys mer effektivt enn andre. Disse nyansene inkluderer rødt, gult og grønt. Vann kan ikke absorbere blått på samme måte, så havet ender opp som en nyanse av blått.

Det absorberte lyset kommer fra solen og består av en rekke farger; blått er en farge som har vært vanskelig for naturen å ta til seg. Denne vanskeligheten forklarer hvorfor det ikke er mange ting i naturen som er naturlig blå, i hvert fall sammenlignet med organismer som er grønne eller andre populære farger.

Den nøyaktige nyansen av blått bestemmes av en rekke andre faktorer, som skal utforskes nedenfor:

Dybde av vannet

Jo dypere en vannmasse blir, jo mindre lys får tilgang til alt, og derfor produserer vannet en mørkere blåfarge. Dette skjer omvendt i tilfeller der vannet ikke er like dypt, og vi ender opp med å se en lysere blåfarge.

Skyggen av sand og koraller

Disse enhetene ligger på bunnen av havet; de spiller en rolle i den generelle fargen på havet når sollys når dem. Sand og korall med lysere nyanser fargemessig vil gi en lyseblå nyanse, mens mørkere nyanser vil gi motsatt konsekvens.

Hvor aktivt og intenst havet er

Du har kanskje sett bølger slå og den tåkete teksturen de skaper i vannet. Disse bølgene får sanden til å bevege seg oppover og får vannet til å få en tåkete tekstur. Denne sanden blokkerer deretter sollyset fra vannet under og får vannet til å få en mørkere blå nyanse.

Når det gjelder Cancun-havet, er vannet en lys nyanse av blått de fleste steder fordi det er ganske rolig, og bølgene er ikke så høye.

Mengden planteplankton

Phytoplankton

Planteplankton er en encellet organisme som inneholder en kjemisk forbindelse kalt klorofyll. Det er det samme kjemikaliet assosiert med planter for prosessen med fotosyntese. Selv om de er ganske små, kan større mengder av disse organismene påvirke vannets farge. Større mengder vil reflektere fargen grønn, noe som får vannet til å bli grønt også.

Siden Cancun-vannet i Karibien har relativt lave konsentrasjoner av planteplankton, lener vannets farge seg mot nyansen av blått.

Det finnes en rekke andre lignende kjemikalier som vil gi forskjellige resultater. Likevel vil de ikke bli diskutert her da det er planteplankton som har blitt forstått å utgjøre den største forskjellen.

Tilgjengelighet av næringsstoffer

Veksten av alger er i de fleste tilfeller sterk rundt kystvannet. Denne veksten skjer fordi næringsstoffer er allment tilgjengelig som følge av avrenning fra kysten, og dette fører til en økning i mengden klorofyll.

Derfor øker mengden grønnfarge som reflekteres i vannet. Dette vil bety at vannet får en grønn nyanse i stedet for blått, men tilfellet er ikke tilfellet for Cancun-vann.

Grunnen til at dette ikke skjer er at Karibien ikke er rik på næringsstoffer. Det viktigste næringsstoffet som kreves for algevekst er jern som er mangelvare i Karibien, og vannet får ikke den grønne fargen som det vanligvis gjør i andre deler av verden.

Selv om Cancun ikke er den laveste når det gjelder jernmangel i forhold til minimum som kreves for vekst, antyder forskere at det fortsatt ikke er nok til å kunne fremme sunn vekst av planter under overflaten.

Det kan være andre mangler når det gjelder næringsstoffer når det gjelder vekst av planteliv, men de er ennå ikke utforsket av vitenskapen for å produsere avgjørende litteratur.

Hvorfor er havet i Cancun forskjellige farger?

Du kan legge merke til at forskjellige områder i Karibien har forskjellige nyanser av blått i seg. Dette er fordi de har forskjellige strømmer. Strømmen gjør at forskjellige ting oppstår i vannet, for eksempel resuspensjon av sand. Disse strømmene gir forskjellige resultater og kan skape en rekke nyanser av blåfargen.

Alle de andre faktorene samhandler med strømmen og produserer den endelige nyansen som vi er i stand til å se.

Hvorfor er havets farger forskjellige?

Different Ocean color

Du kan spørre at selv om den kobles til andre vannforekomster, hvorfor forblir fargen på Cancun fortsatt distinkt? Du har kanskje sett at de fleste hav skiller seg fra hverandre når det gjelder utseende til å begynne med. Dette er på grunn av variasjonene i faktorene nevnt ovenfor og mange andre årsaker. Grunnen til at fargene ikke smelter sammen er at havene har motsatte strømmer.

De motsatte strømmene reduserer sjansene for at faktorer som sand og planteliv samhandler utenfor de enkelte systemene. Hvert av havene er i stand til å holde oppe utseende akkurat som de har gjort i løpet av observert historie.

Geografien som er relevant for skyer er også viktig ettersom tettere skyer ikke tillater sollys å slå gjennom og vil derfor skape en mørkere blå nyanse i vannet ettersom færre farger absorberes fra solen. Nok en gang er det helt motsatt i tilfellet med Cancun, og det er derfor vi ender opp med en lysere nyanse av blått.

Opplev det blåe vannet ved å reise på fisketur. Les mer om det her: Fisking i Cancun

Konklusjon

Selv om det er vanskelig å fastslå nøyaktig hva som får fargen blå til å vises i stedet for noe annet, har vi utforsket en rekke omstendigheter som kan være nyttige for å utvikle en dypere forståelse av hvorfor vi ender opp med å se bestemte nyanser av blått.

Fargen på Cancun-havet er spesielt vakker, og denne påstanden kan støttes av det faktum at det er et av de mest populære turistmålene i verden.

Sjekk ut de siste artiklene om Mexico