Kan man klatre opp Chichen Itza?

Den berømte pyramiden Chichen Itza, som ligger i Mexico, reiser seg som en eldgammel gud ut av det tykke tropiske løvverket i jungelen. Hvert år utforsker to millioner besøkende det gamle ruinkomplekset, en gang en livlig metropol som på mystisk vis ble forlatt på 1500-tallet. Folk kommer for stedets energi og historie. De ønsker også å klatre opp den bratte trappen som går opp til krigernes tempel på toppen.

Det mest populære turistspørsmålet er om besøkende kan klatre opp i Chichen Itza-pyramiden for å utforske den spektakulære utsikten. Millioner av mennesker har tidligere klatret opp i det berømte Maya-monumentet. Det hevdes fortsatt at det foregår ulovlige turer som smugler folk til toppen. Grunnen til at du ikke lenger kan klatre i Mexico-pyramiden er på grunn av en tragisk ulykke i 2006.

Kan du gå opp Chichen Itza i dag? Her er hva du bør vite om å klatre i den store Maya-pyramiden.

Kan man klatre opp Chichen Itza

Hva er Chichen Itza?

Chichen Itza er et kjent Maya-monument fra Maya-sivilisasjonen fra det femte århundre som ligger på Yucatan-halvøya i Mexico.

Historie

Mayakulturen toppet seg fra 800-1200 C. C. som et politisk og økonomisk storbysenter i det moderne Mexico. På et tidspunkt gjorde anslagsvis 50 000 mennesker disse Maya-pyramidene på Yucatan-halvøya til deres hjem.

Til tross for innovative landbruksfremskritt, dyktige astronomiske evner og imponerende arkitektoniske teknikker, skjedde noe som fikk innbyggerne i dette kulturelle kraftsenteret til å forlate dette en av mange Maya-steder.

Forlatt by

Da de spanske conquistadorene snublet inn på stedet i det sentrale Mexico på 1500-tallet, oppdaget de en forlatt by.

Til i dag er det ingen som vet hvorfor mayafolket flyktet fra byen sin, men disse arkeologiske stedene har over 300 restaurerte bygninger og en 91 fot høy pyramide.

Verdensarv

Hovedfokuspunktet dekker omtrent 1,9 kvadratkilometer, noe som gjør det til et turbart reisemål kombinert med det mye mindre stedet ved de nærliggende Coba-ruinene, hvor du også kan bestige Coba.

Denne en av mange gamle Maya-pyramider er ikke bare et verdensarvsted, men også et av verdens syv nye underverker.

Kan du fortsatt klatre i Chichen Itza-pyramiden?

Når de fleste tenker på å bestige Chichen Itza, sikter de til Kukulkan-pyramiden – de ønsker å klatre i pyramidene i El Castillo.

Det er den sentrale og mest fryktinngytende bygningen på Chichen Itza-komplekset. Med sine 91 fot er det den største pyramiden og det høyeste Maya-tempelet i det nordlige Maya-lavlandet.

Et dødsforaktende turistmål

Høyden og den hårreisende vinkelen er en av grunnene til at folk ikke lenger har lov til å bestige Chichen Itza.

Turister gjorde en gang krav på pyramiden ved Chichen Itza som et reisemekka. Tidligere klatret millioner av kulturelskere det hellige stedet.

Hvordan det er å bestige Chichen Itza-pyramiden

Chichen Itza

Selv om du ikke kan klatre opp trappene til det mest berømte Maya-monumentet, er det her hvordan det ville være å klatre opp til tempelet på et besøk.

Tempelhaugen stiger i en bratt 45-graders vinkel, og har smale trinn, en svimlende stigning og surrealistisk utsikt.

Folk som klatret Chichen Itza ga råd om hvordan de skulle overleve den skremmende stigningen.

Kjør sakte. Drikk vann ofte. Prøv å ikke gå med en stor gruppe for å unngå å snuble eller bli dyttet av pyramiden. Gå opp trinnene ved hjelp av guidetauet. Gå ned ved å gli fra trinn til trinn på bunnen eller kom ned med forsiktige skritt på siden som en krabbe.

Verdens nye syvende underverk

Mange turister er skuffet over å oppdage at de ikke kan bestige Chichen Itza og leve ut Indiana Jones-drømmen.

Den gode nyheten er at selv om du ikke kan røre dette nye syvende verdens underverk, kan du besøke komplekset og besøke alle de andre Maya-ruinene.

Mange mennesker rapporterer å føle den mystiske ånden til det arkeologiske området selv om de ikke kan klatre Chichen Itza.

Hvorfor kan du ikke klatre i Chichen Itza-pyramiden?

Det er en god grunn til at myndighetene stenger El Castillo for turister.

Gjennom tiårene har millioner av mennesker hatt de store steintrappene glatte. Disse skallete flekkene betydde at hvis foten din traff en, ga den ingen trekkraft for å stoppe fallet.

Ulykken

Den 5. januar 2006 døde en 80 år gammel erfaren reisende ved navn Mrs. Black da hun skled på et av disse glatte trinnene på den siste dagen av sin tre uker lange ferie i Yucatan.

Hun hadde klatret to tredjedeler av veien opp de bratte trappetrinnene da foten hennes traff et jevnt trinn, og hun falt 60 fot til bakken. Kvinnen døde av nakkeskader.

Nedlagt

Dette var dråpen. Etter denne tragiske ulykken bestemte stedets myndigheter at turistene som klatret opp trappene hvert år ikke bare truet med å erodere El Castillo, men også utgjorde en risiko for andre besøkende.

De stengte tilgangen til pyramiden, noe som gjorde det ulovlig å bestige Chichen Itza siden den gang.

Hva skjer hvis du klatrer Chichen Itza-pyramiden?

Under den føderale generelle turismeloven er det ulovlig å bestige El Castillo.

Det er mot loven å bestige Chichen Itza
Det har ikke stoppet lyssky Chichen Itza turguider fra å tilby å snike besøkende opp for å klatre Chichen Itza for å se stedene om natten.

Selv om du har lyst til å se Warrior’s Temple, stjernene eller jungelen når du bestiger Chichen Itza, er det best å avslå ethvert tilbud for å ta deg opp til pyramidestedet.

Ulovlige turer Prøv å klatre i pyramiden

Bli aldri med på en Chichen Itza-tur som lover å ta deg opp i pyramiden. Ikke bare er det ulovlig å få tilgang til Chichen Itza, men på grunn av de bratte trappene, glatthet og mørke, kan det være det siste du gjør.

Hva skjer med folk som klatrer Chichen Itza?

Nylig arresterte og overførte sikkerhetskontrollen til de lokale myndighetene en kvinne som klatret Chichen Itza for å strø sin døde manns aske på toppen.

Til tross for beste innsats, klarte en annen turist å klatre oppover pyramiden for å ta en rask selfie og «absorbere energi» fra den store pyramiden før han ble arrestert i 2018.

Siste tanker

I flere tiår har den berømte arkeologiske sonen Chichen Itza vært et pilegrimssted for millioner av reisende.

Selv om det er ulovlig å bestige Chichen Itza, er det fortsatt mange sanksjonerte måter å suge opp ånden og historien til stedet.

Slik kommer du inn i Chichen Itza

Den eneste offisielle måten å gå inn på det arkeologiske området Chichen Itza er å kjøpe billett ved inngangen til det arkeologiske komplekset.

Det koster omtrent $583 MXN eller 29,25 euro for et nettstedskort til Chichen Itza. Det er også en avgift på $80 MXN (4,01 euro) for å parkere. Dette vil tillate deg å komme inn i alle gangbare områder på stedet.

Selv om du ikke kan klatre i Chichen Itza-pyramiden, kan du fortsatt besøke stedet for å ta et ikonisk bilde foran dette mest kjente Maya-monumentet for å oppleve den unnvikende spenningen ved eventyr på gammel Maya-torv.

Sjekk ut de siste artiklene om Mexico