Mallorca eller Majorca: Hva er forskjellen?

Det er ingen geografisk forskjell mellom Mallorca og Majorca. Den eneste forskjellen mellom disse ordene er stavemåten og uttalen, avhengig av språket og dialekten en person snakker med.

Mallorca eller Majorca, som man også kan si, er den største øya i øygruppen Balearene utenfor den østlige kysten av Spania, med et samlet areal på 3640 kvadratkilometer. Det er en øy fylt med utrolige muligheter og vakre turistattraksjoner, så besøk er et must.

Les mer i dybden om størrelsen på denne øya sammenlignet med andre steder her: Hvor stor er Mallorca?

Du lurer kanskje på om Mallorca og Majorca er de samme stedene, hvorfor er det en forskjell i stavemåten. Vel, hvis det er det du er her for å vite, har du kommet til rett sted.

I denne artikkelen skal jeg snakke om Mallorca vs Majorca, opprinnelsen til begge disse navnene, og forskjellen mellom dem. Hvis du er bekymret for riktig uttale av dette ordet, vil du finne ut hvordan det uttales og hvilken uttale du skal bruke når du besøker øya.

Så la oss bare komme i gang med denne veiledningen uten å kaste bort tid.

Mallorca eller Majorca - Hva er forskjellen?

Mallorca og Majorca: Opprinnelsen til navnene

Historien til begge navnene er ganske interessant. Det hele startet på 1200-tallet da kong Jaume I fra Catalonia og Aragon kom og erobret Balearene og det arabiske herredømmet på Mallorca. Dette skjedde i år 1229, som var en god stund siden.

Etter erobringen av Mallorca brakte kongen en enorm befolkning av kataloniere til øya Mallorca for å befolke øya. Med folket fulgte det katalanske språket, og ettersom tiden gikk med liten eller ingen sosial kontakt med omverdenen, ble dialekten på øya mallorkinsk.

Øya har blitt uttalt Mallorca på det katalanske og spanske språk siden den gang. Spol frem hundrevis av år, og på 1900-tallet, rundt 1960-tallet, begynte øya Mallorca å få mye popularitet blant det europeiske og hovedsakelig britiske folket ettersom verdensreiser og kommunikasjon ble mer tilgjengelig.

Den naturlige skjønnheten på øya og turistattraksjonene brakte mange britiske besøkende til øya hvert år og ble et populært turistmål. Imidlertid var uttalen av ordet Mallorca ganske vanskelig for det britiske folket.

Den riktige uttalen krever at «ll» uttales som «y», noe som ikke var lett for britene. I stedet for å si Mallorca så sa de Majorca, og ordet fanget. Så Majorca er i utgangspunktet den anglikiserte versjonen av det katalanske ordet Mallorca, som er det gyldige navnet på øya.

Uansett hvordan du uttaler navnet på øya, Mallorca eller Majorca, så kommer du til å ha en fantastisk tid. Øystemningen, estetikken, skjønnheten, det visuelle, spenningen, turistsjarmen, maten og alt i mellom er bare helt utrolig unikt.

Er Majorca det samme som Mallorca?

Majorca og Mallorca er det samme. Dessverre kalles Mallorca Island også Majorca av turister og engelskmenn som ikke kan uttale navnet Mallorca effektivt.

Ellers pleier de fleste mennesker rundt om i verden eller de som snakker spansk å kalle øya Mallorca på grunn av navnets spanske natur og den gamle opprinnelsen til øya også.

Majorca er også en akseptert versjon av navnet på Mallorca-øya på grunn av det faktum at Major betyr større på spansk. I kontrast betyr Menor mindre, og peker mot det faktum at Mallorca er den mer overdimensjonerte øya på Balearene mens Menorca er mindre enn Mallorca.

Les mer om størrelsen på Menorca her: Hvor stor er Menorca?

Hvorfor er det to stavemåter for Mallorca og Majorca?

Grunnen til to forskjellige stavemåter av Majorca og Mallorca, til tross for at øya er den samme, er bare vanskeligheten som britiske turister (som kom til området i hauger) møtte mens de sa ordet Mallorca.

«ll»-lyden var ikke lett å lage for engelsktalende, og derfor ble «j»-uttalen, Majorca, også akseptert, for å gjøre det lettere for folk rundt om i verden å uttale øyas navn.

Imidlertid skal begge ordene uttales likt. Så, uavhengig av stavemåten du bruker, når du refererer til den i tale, vil du bruke den originale spanske uttalen, som er «muh-yaw-kuh.»

Bortsett fra det er det ingen forskjell eller stor grunn til Majorca-navnvariasjonen på øya Mallorca. Bare det faktum at så mange mennesker fra Storbritannia kom til regionen at det å gjøre det enkelt å anbefale for dem var et godt alternativ for turismen på Balearene. Lokalbefolkningen så muligheten, kranglet ikke, og det fanget.

Mallorca eller Majorca: Hva er riktig?

Den korrekte uttalen av øyas navn er Mallorca. Det er avledet fra den mallorkinske dialekten på det katalanske språket. Det er det opprinnelige navnet som øya ble referert til i ganske lang tid før turismen til omverdenen begynte på selve øya.

Folk på Mallorca, spansk og rundt om i verden som kan snakke spansk og katalansk, kjenner godt til den korrekte uttalen og sørger for at de uttaler ordet riktig, som er Mallorca med «y»-lyden for den doble L-en.

Imidlertid er den anglikiserte versjonen av øyas navn, gitt på 1900-tallet, Mallorca. Så når noen refererer til øya Mallorca eller Majorca, snakker de om samme sted. Den eneste forskjellen er at deres uttale er forskjellig, og deres aksent, språk og dialekt er forskjellig.

Konklusjon

Mallorca og Majorca er to navn på samme øy. Den eneste forskjellen er måten folk uttaler navnet på. Folk fra Storbritannia og Storbritannia pleier vanligvis å gå med den tidligere uttalen. Mallorca er imidlertid den rette måten å si det på på det spanske språket selv.

Kanskje du lurer på: Været på Mallorca – Alt du trenger å vite

Majorca regnes som den anglikiserte formen av ordet Mallorca. Imidlertid er uttalen av begge ordene den samme. Både «ll» og «j» uttales som «y» for å uttales som «muh-yaw-kuh» uavhengig av stavemåten du bruker.

PS: Visste du dette: Hvordan uttaler man Ibiza?

Sjekk ut de siste artiklene om Spania