Undervannsgrottene i Cancun – alt du trenger å vite

Hvis du ferierer i Cancun, kan det hende at du allerede har hørt om undervannsgrottene og satt de på listen over ting man bør oppleve mens man er her på ferie.

Cancun undervanns grotter er ofte kjent som cenotes, og du kan finne hundrevis eller til og med tusenvis av dem i områdene Cancun, Tulum og Riviera Maya. Disse undervannsgrottene tilbyr fantastisk utsikt og et rikt marint liv for snorklere, dykkere og sightseeing.

Denne artikkelen vil lede deg gjennom alt du trenger om Cancuns undervannsgrotter. Her kan du lære hva de er, hvor du finner dem og andre tips du kan bruke når du besøker og utforsker disse hulene.

La oss komme i gang!

Undervannsgrottene i Cancun

Hva er undervannsgrotter?

Som jeg nevnte, er undervannsgrotter i Cancun ofte kjent som cenoter. Disse cenotene er synkehull skapt av naturlige forekomster over tid når et huletak kollapser. Synkehullene samler vann fra regnet; over tid blir noen dype nok for marint liv.

Av denne grunn vil du finne flere cenoter med hulesystemer, som mange dykkere og snorklere liker. Noen undervannsgrotter er også ideelle for utflukter gjennom båtturer.

Hvis du vil snorkle ved siden av cenotene og undervannsgrottene, les Er snorkling i Cancun verdt det?

Saken med Cancun er at den huser noen av de beste undervannsgrottene eller cenotene, og du bør ikke gå glipp av det når du besøker byen.

Forskjellen mellom en cenote og en hule

Den beste måten å skille mellom en cenote og en hule er at cenoter tilhører det underjordiske kammeret eller hulen med permanent vann. Kort sagt, en cenote er en type hule. Derfor, når vi snakker om cenoter, snakker vi om undervannsgrotter.

Et hellig sted for mayaene

Hvis du planlegger en tur eller bare er interessert i Cancun og regionen Yucatan, vil du vite at det var her den gamle Maya-sivilisasjonen en gang blomstret. For mayaene er disse cenotene eller undervannsgrottene hellige steder.

Hvis du søker etter bilder av disse cenotene, vil du finne deres naturlige skjønnhet slående, og mange mennesker vil betrakte det som et mystisk kunstverk.

Som sådan er disse undervannsgrottene et must-se når du er i nærheten. Her kan du nyte det klare turkise vannet med sollysrefleksjoner langs hulenes stalaktitter og stalagmitter.

Hvor er undervannsgrottene i Cancun?

Yucatan-halvøya, som inkluderer Cancun og området i nærheten, huser mer enn tre tusen cenoter eller undervannsgrotter. Imidlertid er bare rundt halvparten av disse hulene studert og dokumentert.

Byen Cancun har undervannsgrotter i nærheten, og du kan enkelt utforske minst to eller tre av disse hulene i løpet av en dag.

3 lengste undervannshulesystemer i Riviera Maya

Senere vil vi dekke de beste du bør besøke. Men først finner du de tre lengste undervannsgrottesystemene i Riviera Maya mellom Cancun og Tulum for å gi deg en rask idé.

  • Sistema Ox Bel Ha – den lengste som strekker seg 270,2 km
  • Sistema Dos Ojos – som strekker seg 82,47 km
  • Sistema Nohoch Nah Chich – som strekker seg 67 km

Disse undervannshulesystemene er tilgjengelige gjennom cenoter. Sannsynligvis vil andre hulesystemer du kan utforske innenfor en radius på 65 miles eller mer også samhandle med disse naturlige underverkene.

Når er den beste tiden å besøke Cancun Underwater Caves?

Den er ideell for å utforske Cancuns undervannsgrotter og cenoter når det er sol. Fra mai til september vil du vanligvis finne de beste månedene for å besøke disse cenotene og hulene, siden det beste lyset får hulene til å se bedre ut. For å lære mer om været i byen, les artikkelen vår om været i Cancun.

Vannet i cenoter og huler er 28 grader Celsius hele året. Videre er sikten 120m, mye lenger enn øyet kan se. Som sådan er utflukter til disse hulene det beste alternativet når du ikke kan gjøre andre aktiviteter.

5 beste undervannsgrotter i og i nærheten av Cancun

Hvis du er i Cancun, bør du besøke minst to eller tre undervannsgrotter, siden disse er blant de beste attraksjonene i byen og hele regionen. Her er de fem beste undervannsgrottene eller cenotene i eller i nærheten av Cancun.

Cenote Chac Mool

Hvis det er første gang du dykker eller utforsker huler, er dette stedet ideelt, med bare rundt 36 fot eller 12 meter maksimal dybde.

Denne undervannsgrotten ligger rundt 60 miles eller 96,3 kilometer sør for Cancun. Som sådan kan du nå denne hulen på rundt en og en halv time.

I denne cenoten finner du to innganger som fører til en stor hule med mye naturlig lys fra inngangene.

Dome Room er tilgjengelig fra hulen. En del av taket har falt her, bak en luftkuppel, slik at dykkere kan komme opp igjen og beundre flere fantastiske stalaktitter og fossiler.

Cenote Kukulkan

Cenoten Kukulkan er en annen inngang du kan bruke til å utforske Chac Mool-systemet. Det er flere hundre meter fra Chac Mool, så du kan sjekke ut to-i-ett-stasjonen.

Hvis du planlegger å besøke mange undervannsgrotter, men ønsker å utforske på egen hånd, kan du alltids leie en bil. Her er noen av de Beste leiebiler i Cancun.

På denne siden vil du nyte en fantastisk lysskjerm hvis du utforsker på en solrik dag. Sollyset reflekteres direkte på taket og vannet, og projiserer regnbuefarger rundt området.

Cenote Dos Ojos

Cenote Dos Ojos er en annen kjent undervannsgrotte du kan nå fra Cancun på rundt to timers kjøretur. Den ligger 122 km sør for byen.

Navnet «Dos Ojos» betyr «to øyne» fordi hulen har to cenoter med lignende sirkulære former. Her kan du nyte to dykk, det første starter på det første øyet i øst og går gjennom det andre i vest.

Den andre er litt mørkere og går gjennom en labyrint av rom og tunneler i en «flaggermushule» fullpakket med luft og lite sollys. En vakker og delikat speleothem med flere tunneler kan bli funnet under dette dykket.

Som et av de lengste hulesystemene, kobles Dos Ojos til mer enn 25 cenoter og har en rekkevidde på rundt 60 kilometer. De sølvfargede tunnelene gjør den til den ideelle cenoten for snorklere og dykkere.

Cenote Tajma Ha

Cenote Tajma Ha ligger 101 km sør for Cancun, med fire cenoter knyttet sammen. Som sådan tilbyr den hule- og huledykkere og oppdagere mye å oppdage.

Som en av de vakreste cenotene i Riviera Maya, er denne en hule fylt med lys som skinner gjennom hull i taket.

Halokliner oppstår når ferskvannet separeres i et lag over saltvannet på dypere steder, og skaper et fantastisk speillignende bilde.

Gran Cenote

Gran Cenote er kjent i Tulum, og du kan nå den innen to timers kjøring eller enda mindre. Spesielt er det rundt 135 km sør for Cancun.

Les mer i artikkelen vår: Cenotene i Tulum

Denne cenoten tilhører en av de mest kjente cenote-destinasjonene, som er Sistema Sac Actun. Den kommer med en halvmåneform, og smale korridorer og åpninger nås via stigetrinn.

Besøkende kan se en storslått samling av betydelige stalagmitter, stalaktitter og søyler. De kan stikke ansiktene sine ned i vannet uten å dykke i. Du trenger fast oppdriftskontroll for å dykke her fordi veggene og formasjonene er så høye.

Ting du kan trenge når du besøker undervannsgrotter

Hvis du bestemmer deg for å besøke og utforske undervannsgrottene under oppholdet i Cancun, er det best å ta med følgende for å gjøre turen praktisk:

Lokale kontanter

De fleste av undervannsgrottene i Cancun krever inngangs- og parkeringsavgifter. Det kan også hende du må kjøpe litt snacks fra lokale butikker hvis du trenger noe underveis.

Slike transaksjoner aksepterer ikke kredittkortbetalinger. Du kan heller ikke finne noen minibanker rundt.

Derfor er det best å ta med seg penger. Det er også best å ta med lokal valuta siden lokalbefolkningen sannsynligvis bare aksepterer lokal valuta.

Håndklær

De fleste av disse cenotene ville ha lokalbefolkningen der som vil tilby håndklær til leie. Men hvis du vil bruke mindre, er det best å ta med din egen. Å gjøre det kan spare penger, spesielt hvis du besøker flere undervannsgrotter daglig.

Vi foreslår at du kjøper et mikrofiberhåndkle hvis du fortsatt planlegger reisen. Dette håndkleet er lett, mykt, svært absorberende og tørker raskt.

Solkrem og myggmiddel

Hvis du ikke har vært på utflukt i nærområdene til Cancun, bør du forvente at myggen plager litt, spesielt i undervannsgrotter og jungelområder. Solen er også sterk her.

Av denne grunn anbefaler vi at man bruker litt solkrem og myggmiddel.

Vanntett kamera

Som alltid ville ikke ethvert eventyr vært komplett hvis du ikke fanget minner. Så selv om mobiltelefoner er nyttige for å ta bilder, trenger du ett kamera du kan ta når du stuper i vannet.

Som sådan anbefaler vi å kjøpe et actionkamera som GoPro, DJI, or eller Insta 360 for å fange øyeblikkene dine. Disse actionkameraene kan enkelt passe inn i utstyret ditt for å dokumentere eventyret ditt.

Snorkelutstyr

Hvis du planlegger å dykke og snorkle i disse undervannsgrottene eller cenotene, er det best å ta med dykkeutstyr.

Det er imidlertid helt valgfritt siden du kan leie en på stedet. Det er også valgfritt om du bestiller en turpakke til disse stedene.

Nå, hvis du planlegger å snorkle andre steder, vil du spare penger i det lange løp ved å ha utstyret ditt og ta det med deg.

Konklusjon

Undervannsgrottene i Cancun tilbyr en fantastisk scene for alle reisende i byen, og du bør ikke gå glipp av det når du er i nærheten. Selv om de fleste av disse undervannsgrottene krever noen timers kjøring, er det verdt det siden du nyter de naturlige underverkene i byen.

Resten av bekymringen er å nyte disse stedene som en del av ferien. Med denne guiden kan du lage en utmerket plan og glede deg over skjønnheten i disse undervannsgrottene.

Sjekk ut de siste artiklene om Mexico