Er Kanariøyene med i EU?

Kanariøyene er en spansk øygruppe og autonom region. Øygruppen finner du mellom Afrika og Europa i Atlanterhavet, ca 1500 km fra det spanske fastlandet. Øygruppen består av syv øyer. Disse syv øyene er også kjent som «spansk ytterste region i Europa».

Som noen som er interessert i å besøke øyene for sine frodige strender og feriesteder, må dette få deg til å lure på om Kanariøyene ligger i Europa, eller ligger de et annet sted?

Kanariøyene regnes som en del av Europa og på sin side EU. Dette er ganske enkelt fordi disse øyene er en avsidesliggende del av Spania.

I denne artikkelen skal jeg snakke om plasseringen av Kanariøyene, Hvor i Europa de ligger, litt om Schengen, forskjellen mellom EU og Schengen, og mye mer. Så, la oss komme i gang.

Er Kanariøyene med i EU?

Hvor ligger Kanariøyene?

Kanariøyene er en spansk øygruppe som ligger midt i Atlanterhavet og er en del av Makaronesia. Det ligger 160 km fra kysten av Marokko og er en geografisk del av den afrikanske tektoniske platen.
Kanariøyene er en klynge av øyer i Atlanterhavet, og det er mange små øyer i denne gruppen. Dersom vi snakker om de viktigste større øyene og øygrupper på Kanariøyene så er det åtte; la oss se på dem.

LanzaroteFuerteventura
Gran CanariaLa Gomera
TenerifeHierro
La PalmaChinijoøyene
Kanariøyene

Alle disse øyene er utrolig populære og elsket av turister over hele verden. De er rike med vakre sandstrender, feriesteder, kjøpesentre og alle fordelene en turist ønsker seg fra en øytur. Så å komme hit ville være en god beslutning for deg og dine nærmeste.

Den Europeiske Union

EU - Den europeiske union - flagg

Den Europeiske Union er faktisk ikke det folk flest anser det for å være – det er ikke et geografisk område. Det er i stedet en økonomisk og politisk avtale eller union mellom 27 europeiske land for å fremme vekst, likhet, frihet og demokrati i unionen. I 1958, etter andre verdenskrig, ble EU dannet under navnet European Economic Community (EEC) eller på norsk det Europeiske Økonomiske Felleskap (EØF) til fordel for kontinentet Europa. I 1993 ble navnet endret til den europeiske union.

I 2020 forlot Storbritannia EU for å få en suveren status og uavhengig vekst. Andre land er imidlertid fortsatt under avtalen og bruker til og med samme valuta, som er euro. Unionen administreres gjennom det spesielle Europaparlamentet, der representantene for hvert europeiske land sitter og diskuterer saker av kontinental betydning. Som et resultat har denne unionen blitt både anerkjent og kritisert av mange over hele verden.

Land i EU

Det er 27 aktive medlemsland i Europa. Disse landene lever etter EU-regler, og bruker alle samme euro for økonomisk likhet. La oss se på hvilke land som er med i den europeiske union:

BelgiaKroatiaRomania
BulgariaKyprosSlovakia
DanmarkLatviaSlovenia
EstlandLitauenSpania
FinlandLuxemburgSverige
FrankrikeMaltaTsjekkia
HellasNederlandTyskland
IrlandPolenUngarn
ItaliaPortugalØsterrike
Land som er med i EU

Alle disse landene overholder menneskerettighets- og frihetspolitikken som EU pålegger, og fortsetter å gjøre det inntil det går ut av unionen.

Er Kanariøyene med i den Europeiske Union?

Det viktige spørsmålet i denne forbindelsen og poenget med denne artikkelen er imidlertid om Kanariøyene en del av Europa.

Kanariøyene er både økonomisk og politisk en del av EU. I utgangspunktet er Kanariøyene en del av Spania-regionen, dette til tross for at de er ute i Atlanterhavet. Og siden Spania er en del av Europa og EU, er Kanariøyene også en del av EU.

Dette betyr at hver innbygger som bor på Kanariøyene må ha et spansk pass for å bli ansett som statsborger. Valutaen som brukes på kanariøyene er euro.

Kanariøyene i seg selv regnes ikke som et land, og det er heller ikke de forskjellige regionene og mindre øyene eller byer i seg selv. Hele regionen er en avsidesliggende skjærgård i landet Spania.

Schengen

Schengen-avtalen er en sone i Europa der 26 land har signert en avtale om å bryte indre grenser, åpne dem for innbyggere og sperre de ytre grensene mot ytre trusler. Videre har landene i Schengen-samarbeidet vedtatt lignende regler og forskrifter, med respekt for de interne lovene i hvert land og opprettholdt lov og orden ved å styrke politisystemet mot kriminell virksomhet.

Mange land i Europa har signert denne avtalen som gir folk mulighet til å inneha et Schengen-visum og reise fra ett land i området til noen av de andre 26 landene i Schengen-regionen uten visum. Mange av landene i EU er også en del av Schengen-avtalen. La oss ta en titt på hvilke land som er med i Schengen-avtalen.

Schengen-regionen inkluderer følgende 26 land:

BelgiaLiechtensteinSlovenia
DanmarkLitauenSpania
EstlandLuxemburgSveits
FinlandMaltaSverige
FrankrikeNederlandTsjekkia
HellasNorgeTyskland
IslandPolenUngarn
ItaliaPortugalØsterrike
LatviaSlovakia
Land som er med i Schengen


Hvorfor kalles det Schengen?

Mange har dette spørsmålet, hvorfor kalles det Schengen-avtalen; Hva er hensikten bak navnet; Vel, det er ikke så komplekst eller vanskelig å forstå som du kanskje tror.

I en liten vinproduserende by i Luxemburg kalt Schengen, signerte Frankrike, Belgia, Tyskland, Luxemburg og Nederland en avtale kjent som Schengen-avtalen. Navnet kommer fra byen Schengen.

Ligger Kanariøyene i Schengen?

Hvis vi tar en detaljert titt på listen over landene i Schengen-avtalen, kan vi se at Spania også er inkludert på listen over land innenfor deres grenser.

På grunn av denne grunnen kan vi trygt si at Kanariøyene ligger i ikke bare EU, men hovedsakelig i Schengen-området, og reiser uten visum er tilgjengelig som et alternativ hvis du har et Schengen-union-visum med deg som åpner for internasjonale reiser innenfor disse grenser.

EU vs Schengen-avtalen

Den europeiske Union, som vi snakket om, er en økonomisk og politisk union av 27 europeiske land som har blitt enige om å innføre lignende rettsstat, valuta, politiske forskrifter, frihetslover, menneskerettigheter og andre handelslover som gjør at landene kan vokse og trives enkeltvis, men også som en enhet.

På den annen side er Schengen-avtalen faktisk en union mellom europeiske land som lar dem la innbyggerne i landene bevege seg fritt uten at det eksisterer noen indre grenser mellom dem. 26 land har signert denne avtalen, og mange av dem er også i EU.

Er EU og Schengen det samme?

Dette er et spørsmål jeg har stilt mye. Er EU og Schengen-området det samme? Vel nei. Både disse organisasjonene og enhetene er helt forskjellige. Imidlertid er det flere sammenhengende land mellom begge disse avtalene.

EU og Schengens mål er vidt forskjellige fordi EU er sentrert på den økonomiske og politiske fronten. I kontrast er grensesikkerhet, bevegelsesfrihet og transport det Schengen tar hensyn til. Den eneste likheten er at begge disse enhetene består av europeiske land og har Europa som anvendelsesområde.

Er alle EU-land i Schengen?

Ikke alle EU-land er medlem av Schengen-avtalen. Noen få land er en del av EU, men ikke Schengen-avtalen. Flere medlemmer av Schengen-avtalen er heller ikke en del av EU; de har ikke blitt inkludert eller valgt å ikke bli med.

Hvis vi snakker om EU-medlemmer som har valgt bort Schengen-avtalen, så har vi Irland. Vi hadde også Storbritannia, men de er ikke en del av EU lenger. For medlemmer av Schengenområdet uten å være medlem av EU så har vi Island, Liechtenstein, Sveits, Monaco, San Marino, Vatikanstaten og Norge. Dette er land som ikke er med i EU.

Oppsummering

Kanariøyene er en fantastisk flott øygruppe som er en del av Spania, EU og Schengen-avtalen.
Så, pakk kofferten og ta med deg venner og familie; Du kommer til å få en utrolig flott ferie som er verdt å huske i lang tid fremover.

Sjekk ut de siste artiklene om Spania